Svenska flaggan gul & blå

Många lever säkert i tron att vår svenska flaggas färger är symboler för solen och havet, men jag vet förstås bättre 😉 Jodå, för idag när jag var ute och promenerade så stod det plötsligt glasklart hur historien måste ha sett ut:

En gång för länge, länge sedan var det en svensk botaniker som stod och väntade in årets första blommor. Tanken med det hela var att vår undersköna natur skulle få säga sitt, och med sina alldeles speciella färger symbolisera den svenska fanan. Och jodå: Plupp så dök den första blomman upp – en gul tussilago – och plopp så kom så småningom även årets andra blomma, nämligen blåsippan. Såå bara måste det ju ha varit! Känns på nå’t vis så mycket mera unikt än att vår flagga skulle symbolisera sol & hav, som ju trots allt finns över heeela jordklotet.

Om vi nu bortser från flagghistorien så vill jag säga att jag närmast högaktar dessa små blommor, som år efter år sprider glädje och hopp om varmare tider. Åtminstone för mig!

/ Storkelina – filosofen

P.S. Jag reserverar mig för lokala skillnader i vårt avlånga rike, men misstänker ju att botanikern liksom jag var upplänning 🙂 D.S.

tussilago


Den första naturliga vårblomman hittade jag för ett antal veckor sedan, medan…

sippor

… nummer två lät vänta på sig: Blåsippan.

naturen2

Tinas raka, ett av mina favoritmotiv under ALLA årets månader.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *